Glyconutriënten

“Glyconutriënten=Happy Cells=Happy View=Happy You”

Glycobiologie

Ons lichaam is opgebouwd uit: Moleculen, ze vormen samen Cellen, cellen vormen Weefsels, weefsels vormen Organen.

60 triljoen cellen Voor Onderhoud – Bescherming – Regulering, van onze fysiologie /stofwisseling

Elke dag worden er 150 – 500 biljoen nieuwe cellen aangemaakt. Al die cellen moeten gevoed en aangestuurd worden.

In 2010 heeft de CRN (counsil responsible nutrition) 3 pijlers gegeven voor onze gezondheid:1) Gezonde voeding = Voedselkeuze (rijk aan nutrienten)2) Noodzakelijke supplementen (onze voeding heeft niet meer genoeg nutrienten)3) Regelmatige lichaamsbeweging (Varierend met de leeftijd)

NutrientenVoeding bestaat uit Koolhydraten, Eiwitten, Vetten.Daarin zitten Nutrienten:

26 VitaminesEnzymen20 AminozurenVetzuren72 Mineralen & SpoorelementenPlantsterolenGlyconutrienten (Sinds 1975 worden Glyconutrienten bestudeerd).

Suiker – Glucose- MonosacharideGlucose = suiker (Monosacharide, 6 carbon atoms) is de bekendste suiker.

Suiker (glucose) is voor de calorie behoefte, brandstof voor cellen, productie van energie. Wij moeten in ons bloed tussen de 4.8 en 6.2 mm/L hebben.Teveel is schadelijk, voor de gezondheid.

Bronnen van Glucose:

SuikerKoolhydratenFructose (vruchten)

Glyconutrienten – Essentiele suikersEr zijn 200 suikers (monosacharides) in de natuur, waarvan er 9 essentieel ( onmisbaar) zijn in onze stofwisseling.

2 suikers krijgen we voldoende binnen:

Glucose (suiker)Galactose (melksuiker)

De andere “essentiele suikers” zijn:

FucoseMannoseXyloseN-Acetyl-glucosamineN-Acetyl-neuraminic acidN-Acetyl-galactosamineArabinose

Het zijn “suikers” die een andere functie hebben in onze stofwisseling, en geen rol spelen in de bloedsuikerspiegel.

Wat doen glyconutrientenIn 1975 werd wetenschappelijk aangetoond, dat deze “suikers” zich verbinden met eiwitten, vetten en andere suikers: Glycosilatie. Ze vormen Glycoforms / Glycomeren, antennes in de vorm van haartjes van eiwitten, waarop zich deze “suikers” gehecht hebben. Deze glycoforms (antennes) zijn aanwezig op elk celmembraan (celoppervlak).Iedere cel heeft een coating van deze glycomeren: glycocalix.

Glycocalix, mantel van glyconutrientenDe functie van de Glycocalix is communicatie.

De “suikers” in de coating op de celwand, zou je kunnen vergelijken met letters van het alfabet.

4 ikoontjes vormen samen letters – lettercombinaties vormen woorden – woorden vormen weer zinnen. Zo communiceren we met elkaar.

Combinaties van deze essentiele suikers, op elkaar geklikt, vormen een intra-cellulaire braille. Elke “suiker” heeft een vaste plaats. Cellen kunnen zo met elkaar communiceren, ze lezen elkaars codering (braille)

Ze zenden en ontvangen duizenden malen per seconde boodschappen over en weer.

Celcommunicatie – Besturing – Regulering – BeschermingCel tot Cel Communicatie is de basis waar vanuit onze stofwisseling wordt aangestuurd.

Een goede celcommunicatie, is de basis voor de besturing, regulering en bescherming van onze hele stofwisseling (biochemie). Immers, er moet eerst een opdracht gegeven (gecommuniceerd) worden, voor er een proces (in de stofwisseling) uitgevoerd kan worden.

Zo zijn deze glycoforms in staat om alles waarmee ze in contact komen te “lezen” en daar d.m.v. communicatie op te reageren.

Gezonde cellen hebben specifieke combinaties van suikers, worden door elkaar herkend, en met rust gelaten.

Op afwijkende combinaties vindt geen herkenning plaats, ze worden “gelabeld” tot uitscheiding, en zo vernietigd. (b.v. bacterien of afwijkende cellen)

Ontbreken van “suikers” is het ontbreken van stukjes “letters”. De informatie overdracht is dan niet optimaal, dit heeft gevolgen voor de stofwisseling.

Daar waar 2 cellen een interactie hebben, spelen deze suikers een rol.Een optimale celcommunicatie geeft een optimale informatie overdracht.Daarmee is onze stofwisseling in staat verstoorde processen te herstellen /op te ruimen.

Glycocalix heeft functie in:

Celcommunicatie, informatie overdrachtAansturing fysiologieRegulering immuunsysteem, Immuun modulatorRemmen van aanhechting van bacterien, virussen en parasieten aan de celRegeneratieBloedstollingStevigheid bindweeselOndersteuning spijsverteringHersenstofwisseling, geheugen, concentratie, stemmingBinding aan andere proteinen, glycoconjugaten b.v. ei – zaadcel (bevruchting)Zenuwgeleiding, neurotransmissieWondgenezing, weefselherstelHormoonwerkingOntgiftingSportprestaties: uithoudingsvermogen, beter herstel na inspanning, trauma.

De rangschikking van de “suikers” bepaalt welke bloedgroep we hebben.

Waar zitten Essentiele suikers inGlyconutrienten zijn essentieel. Je moet ze d.m.v. voeding binnen krijgen. Ze zitten in planten, vruchten, groenten, paddestoelen, wieren, zaden.

Tegenwoordig is onze voeding arm aan glyconutrienten.Van de 9 essentiele suikers zitten er nog maar 2 ruim voldoende in ons dieet, n.l.glucose (koolhydraten)Galactose (zuivel)

De andere “suikers” Mannose, Fucose, Xylose, N-Acetyl-glucosamine, N-Acetyl-galactosamine, N-Acetyl-neuraminic acid, Arabinose, krijgen we vaak niet voldoende binnen.

Onze voeding is arm aan NutrientenGrootschalige landbouw, Teelmethodes, Genetische manipulatie,Meerdere oogsten p/seizoen,Kunstmest, Bestrijdingsmiddelen,Kweken op hoog watergehalte,Vervuilde bodem, Verlies spoorelementen,Vervuild grondwater/regenwater op akkers,Luchtvervuiling,Transport, Verpakking(plastik), Conservering,Onrijp oogsten,Bewerking, Kleur-geur-smaakstoffen.

Hierdoor is onze voeding arm geworden aan Nutrienten, en zijn we genoodzaakt de tekorten aan te vullen.

Essentiele suikers zijn bouwstenen voor polysachariden, glycoproteinen en glycolipiden. In tegenstelling tot vetzuren of aminozuren zijn deze monosacharide moleculen (essentiele suikers) op veel manieren met elkaar te verbinden. Zo kunnen er b.v. van 4 aminozuren maar 24 verschillende combinaties gemaakt worden en van 4 essentiele suikers 35560 unieke verbindingen.

De grote verscheidenheid aan vorm en aantal waarborgt de herkenning en overdracht van informatie van alle lichaamcellen.

Glycobiologie is een jonge wetenschap, die inmiddels wereldwijd wordt bestudeerd. Er worden meer dan 20.000 onderzoeken per jaar uitgevoerd, er zijn 4 nobelprijzen uitgereikt op het gebied van celcommunicatie.

Inmiddels is gebleken, dat glyconutrienten een grote invloed kunnen hebben in het verbeteren van de suikerstructuren op het celoppervlak(glycocalix), en in het herstel en het behouden van onze gezondheid.

Bronvermelding: Website Progressieve GeneeskundeWil je meer weten over waar je producen kunt kopen waar deze Glyconutriënten in zitten neem dan contact met ons op